Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu. Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji .

Kompenzace za zpožděný let?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Zjisti si z jakého důvodu byl daný let zrušen. Od toho se pak bude odvíjet, zda máš/nemáš na kompenzaci nárok. To že poskytli hotel a jídlo na to nemá vliv.

Kompenzace by měla být ve výši 400EUR nebo 600EUR. 600EUR je nad vzdálenost 3500Km, mně to ukazuje vzdálenost 3410, takže to bude asi o chlup.

Tady si můžeš přečíst na co vše máš nárok https://eur-lex.europa.eu/legal-...32004R0261

edit: tak pardon, Grónsko opravdu není členem EU 

https://european-union.europa.eu...denmark_cs

0 Citovat

Děkuji oběma za odpoved:)

0 Citovat

To je nemilé mít takhle nabourané plány. Letím stejnou linkou za dva týdny a fakt bych nechtěl, aby mě potkalo něco podobného.

Ta jejich jediná 330 má nějaký technický problém a bude schopná letu až v pondělí. Zítra by jako náhrada měla letět 772 Privilege style. Pěkný muzejní kousek. :)

Na kompenzaci by určitě měl být nárok.

0 Citovat

Zpoždění 3:01 se Swiss Air

Zdravím, rád bych si nechal od zkušenějších poradit ohledně alternativních možností, jak po letecké společnosti vymáhat kompenzaci za zpožděný let: 

Letěli jsme se Swiss Air 17/7 z Lanzarote (ACE) (operoval Edelweiss) přes Curych (ZRH) do Prahy (PRG). První let proběhl bez komplikací a na čas. U letu do Prahy nastaly před startem technické problémy (unikalo palivo z jednoho motoru) a my zůstali čekat na ploše na technika. Za hodinu přišel verdikt, že musíme přesednout do jiného letadla. To přistavili za další hodinu a my poté vyrazili. Původní čas přistání v Praze měl být v 18:20. Na dráhu jsme na Ruzyni dosedli se zpožděním v 21:15. Když jsme dorolovali ke gatu, bylo 21:19. Dveře se navrtali a otevřeli až po 21:21 spíše 21:22. Právě pro účely kompenzace jsem začal z 10. řady natáčet video, byť s omezeným výhledem na dveře přes cestující, co se již zvedli, kde je i viditelný čas 21:21 na palubním displeji, kdy ještě dveře otevřeny nejsou. 

Swiss Air však i přes opakované žádosti náš nárok na kompenzaci uznat odmítlo s tím, že podle interních záznamů činilo zpoždění pouze 2:59, čili na kompenzaci není nárok. 

Jsem si vědom toho, že je to opravdu těsné zpoždění, ale nechce se mi to ještě vzdávat, zvlášť když mám video z paluby. Co byste mi nyní, prosím, poradili? Mám se obrátit na některou ze společností, které se vymáháním kompenzací zabývají i s tím, že jim budu muset dát nějakou provizi? Případně jaká z těchto společností je podle Vás nejlepší? Moc děkuju. 

0 Citovat

Šel bych do toho s nějakými vymahači, je dost pravděpodobné, že by to mohlo vyjít. Ale pečlivě bych vybrál společnost, která se specializuje právě na zpoždění 2:59. 

0 Citovat

Proč chtít dostat méně než 400€ přes vymahače, když by možná šlo dostat rovných 400€ na osobu i jinak?

(ACE - PRG ...3318 km)

1 Citovat

Minulý týden jsem se s rodinou vracela z Tirany s Wizzair do Prahy. Zpoždění na příletu bylo 3:04 hod. Letadlo ten den mělo zpoždění už na svém prvním ranním letu z Tirany do Benátek a pak se mu propisovalo do dalších letů. Podala jsem žádost o kompenzaci přes jejich webový formulář a včera přišla jejich standardní odpověď "z poždění bylo způsobeno mimořádnými okolnostmi, kterým nebylo možné zabránit, i kdyby byla přijata všechna přiměřená opatření"
Lze někde zjistit důvod zpoždění? Náš UCL asi v tomhle nepomůže, že?

Vztahuje se odškodnění dle 216/2004 také na infanta? 

wizz.png

0 Citovat

A jaké jiné možnosti podle Vás ještě můžeme využít? Swiss Air nám nadvakrát naši žádost zamítlo, nejprve přes formulář, podruhé v odpovědi přes mail...

0 Citovat

Pokud aerolinka zamítne žádost o kompenzaci, tak je dobré využít bezplatnou pomoc spotřebitelských úřadů.

Osobně mi párkrát pomohlo rakouské APF (odlety z Rakouska) nebo české ECCnet (odlety z Česka nebo i vnitrostátní let ve Španělsku). Tyto úřady si neučtují nic a většinou byly žádosti kladně vyřízeny.

5 Citovat

Díky za radu!

0 Citovat

Pokud je zpoždění 2:59, tak spotřebitelské úřady moc nepomohou. Ty jsou dobré v případě, že společnost udává jiný důvod zpoždění. 2:59 je klasický vojeb, kdy je společnost naprosto splachovací a jinak než výhružkou přes soud to nepůjde. A klidně to tam může ve výsledku skončit.

0 Citovat

Budu claimovat včerejší zpozděný let s WizzAir, ale protože jsem kupovala letenku z mého WizzAir účtu manželovi, on byl pasažér, tedy claimuji jeho jménem, chce to po mně pro vyplňování formuláře vložit plnou moc. Máte s tím někdo zkušenost? Jaké by mělo být znění a je potřeba ji nechat ověřit? Díky za radu

0 Citovat

Úspěšně jsem claimoval s anglicky psanou plnou mocí bez ověření.

0 Citovat

Stiahol som si verziu tusim od Lufthansi a upravil v pdf. 

Ale raz mi stacilo iba letenku nahrat a stacilo. Ale na 99% vam wizz odpise ze nemate narok...😂

0 Citovat

Našel jsem vzor plné moci na stránkách UCL (českou i anglickou) ve wordu: https://www.caa.cz/verejnost/ode...e-doprave/

Také se snažím "domluvit" s wizzem - (VIE- TGD přes 3h zpoždění) zatím neúspěšně..

0 Citovat

Normalne to zadajte, nahrajte tam letenku a pockajte na odpoved tych 30 dni. Potom to rovno zadajte cez apf agenturu v rakusku. Pred tyzdnom som akurat ukoncil spor s wizz. Prilozite ich zamietavu odpoved k sporu. Netrapte sa s plnou mocou. Aj tak vas wizz posle do p...😂

Za 1 mesiac vyriesili mi 2 lety rodicov. 1600€ prislo po tyzdny na ucet od ukoncenia mediacie. Uzastna sluzba.

1 Citovat

Dobrý den, prosím o pomoc zjištění přistání letu twi 0723 bylo zpoždění a ještě týden před odletem posunut čas odletu, jedná se mi o kompenzaci dle předpisů. Rád přenechám kód na flixbus pokud to bude úspěšné aspoň za pár € :). Jedná se o den 22.6.2024 z Ostravy do Antalye 

0 Citovat

Tady to máš..

img-4190.jpeg

0 Citovat

As of June 22, Eurocontrol is reporting moderate to high delays at AYT with arrivals being regulated due to reduced air traffic control capacity.

Moc nadějně to s tou kompenzací nevidím.

0 Citovat

Proč ne? Že měli problémy s řízením letového provozu? To je asi jejich problém ne? Já jsem z těchto aerolinek kompenzaci vytáhla, sice až přes urgenci ÚCL, ale v pohodě. Rozhodně bych požádala. 

0 Citovat

A kvůli čemu bylo zpoždění při získání kompenzace? Za problémy s řízením letového provozu aerolinka nemůže, ale nevím, jak se to v tom případě řeší.

0 Citovat

Kolegyně s tím nemá vůbec zkušenosti a za pokus nic nedá rovnou přes profiky, jinak by o tom ani nevěděla. 

0 Citovat

hankaa napsal(a):

Proč ne? Že měli problémy s řízením letového provozu? To je asi jejich problém ne? Já jsem z těchto aerolinek kompenzaci vytáhla, sice až přes urgenci ÚCL, ale v pohodě. Rozhodně bych požádala. 

Rizeni letoveho provozu (jako napr. slot z duvodu kapacity letiste, nedostatek personalu apod) je vnejsi vliv a zpozdeni zpusobene timto nespada pod kompenzace

1 Citovat

Nebral by som nazor p. Lorda ako smerodatny. Za vyskusanie nic nedate.

Max len cas co tomu budete venovat.

A vysledok vas moze prijemne prekvapit.

2 Citovat

Libor_S napsal(a):

A kvůli čemu bylo zpoždění při získání kompenzace? Za problémy s řízením letového provozu aerolinka nemůže, ale nevím, jak se to v tom případě řeší.

To určitě nemůže, ale považovat to za "mimořádné okolnosti" mi přijde trochu moc. Navíc předpokládám, že aerolinka-letiště mají smlouvu, kterou jsou tyto vztahy řešeny, však za to také letišti platí ... 

0